Termékeim kategorikusan

"Miféle kincs, miféle ajándék az, amit még kézbe venni sem lehet?

Ajándék az is, amikor a Nap megsimogatja az arcodat.
Ajándék az is, ha egy esőcsepp a tenyeredbe hull.
Ajándék az is, ha felragyog az égen a szivárvány.
És amikor a szél belekapaszkodik a hajadba, az is ajándék.

Te magad is ajándék vagy. És a legnagyobb ajándékot akkor adod, amikor mosolyogsz."


("királylány születik")

Keresés ebben a blogban

Translate

2017. február 15., szerda

7 nap, 7 munka: 6.kép

6. képsorozat:
Most egy igazán kedvenc technikámat mutatom meg. Nagyon munkás, olyannyira, hogy ezeknek a daraboknak a készítése jelenleg is folyamatban van. Amikor belefáradok, félreteszem és máskor folytatom.
Ez a MOLA.
A Közép-Amerikában élő Kuna (ejtsd: kúnya) indiánok mai napig készítik.Hagyományosan a ruhájuk felső részét díszítik ezzel a motívummal.A világon egyedülálló applikációs technikákat vegyítő módon készül, gazdag motívumkinccsel, mindig élénk, egyszínű anyagokból, amely megengedi egymás mellett a teljesen elütő színeket is. Általában 3 réteg anyag összedolgozásával kezdődik. A mola tulajdonképpen fordított applikáció, bár a kisebb motívumok hagyományos applikációval kerülnek fel a munkára.
A Kuna indiánok a 370 szigetecskéből álló San Blas szigetvilágban élnek, a Panama-csatornától keletre, kolumbiai fennhatóság alatt.
Nehezen vívták ki viszonylagos önállóságukat, hogy szabadon ápolhassák ősi hagyományaikat. A szigeteken nincs folyóvíz és jószerével áram sem. A férfiak főként halászatból élnek, a háztartás és a család gondja a nőkre marad.A hölgyek nagy becsben élnek, mivel az újdonsült férj mindig a feleség családjához költözik, s így az ő vagyonukat gyarapítja.
A mola hagyományosan téglalap alakú, 43x48 cm, a nők mellmagasságában hordják.Húzott felsőrész és puffos ujjak tartoznak hozzá. A motívumokhoz az inspirációt a mindennapi életből merítik.
A mola munkához mindig vékony, könnyen munkálható szövetet használunk. Hagyományos színek: a piros, sárga, kék, fekete, narancs, bordó és fűzöld.
Ennyit a technikáról és a Kuna indiánokról.

Az első 5 fotó saját, folyamatban levő munkám. Az utána következők az indiánokról és az általuk készített darabokról készült.  (Sajnos közelében sem vagyok még az eredeti technika elsajátításához, de igyekszem :-) )
Jó szórakozást hozzá 

:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése