Termékeim kategorikusan

"Miféle kincs, miféle ajándék az, amit még kézbe venni sem lehet?

Ajándék az is, amikor a Nap megsimogatja az arcodat.
Ajándék az is, ha egy esőcsepp a tenyeredbe hull.
Ajándék az is, ha felragyog az égen a szivárvány.
És amikor a szél belekapaszkodik a hajadba, az is ajándék.

Te magad is ajándék vagy. És a legnagyobb ajándékot akkor adod, amikor mosolyogsz."


("királylány születik")

Keresés ebben a blogban

Translate

2017. február 15., szerda

7 nap, 7 munka: 6.kép

6. képsorozat:
Most egy igazán kedvenc technikámat mutatom meg. Nagyon munkás, olyannyira, hogy ezeknek a daraboknak a készítése jelenleg is folyamatban van. Amikor belefáradok, félreteszem és máskor folytatom.
Ez a MOLA.
A Közép-Amerikában élő Kuna (ejtsd: kúnya) indiánok mai napig készítik.Hagyományosan a ruhájuk felső részét díszítik ezzel a motívummal.A világon egyedülálló applikációs technikákat vegyítő módon készül, gazdag motívumkinccsel, mindig élénk, egyszínű anyagokból, amely megengedi egymás mellett a teljesen elütő színeket is. Általában 3 réteg anyag összedolgozásával kezdődik. A mola tulajdonképpen fordított applikáció, bár a kisebb motívumok hagyományos applikációval kerülnek fel a munkára.
A Kuna indiánok a 370 szigetecskéből álló San Blas szigetvilágban élnek, a Panama-csatornától keletre, kolumbiai fennhatóság alatt.
Nehezen vívták ki viszonylagos önállóságukat, hogy szabadon ápolhassák ősi hagyományaikat. A szigeteken nincs folyóvíz és jószerével áram sem. A férfiak főként halászatból élnek, a háztartás és a család gondja a nőkre marad.A hölgyek nagy becsben élnek, mivel az újdonsült férj mindig a feleség családjához költözik, s így az ő vagyonukat gyarapítja.
A mola hagyományosan téglalap alakú, 43x48 cm, a nők mellmagasságában hordják.Húzott felsőrész és puffos ujjak tartoznak hozzá. A motívumokhoz az inspirációt a mindennapi életből merítik.
A mola munkához mindig vékony, könnyen munkálható szövetet használunk. Hagyományos színek: a piros, sárga, kék, fekete, narancs, bordó és fűzöld.
Ennyit a technikáról és a Kuna indiánokról.

Az első 5 fotó saját, folyamatban levő munkám. Az utána következők az indiánokról és az általuk készített darabokról készült.  (Sajnos közelében sem vagyok még az eredeti technika elsajátításához, de igyekszem :-) )
Jó szórakozást hozzá 













:-)

7 nap, 7 munka: 5. kép

5. nap-5. kép....ek :-)
Most néhány megrendelésre készült falvédő fotóját fogom feltenni, melyek már nagyon régen készültek, és részesei voltak vállalkozói múltamnak :-)
Az első fotón egy majd 3 méter széles falvédő szerepel (természetesen megrendelésre készült ez a falvédő is ). A nappalt és az éjszakát ábrázolja.
Majd egyik kedvencem, egy kontry, cicás takaró.
Másik legnagyobb kedvencem a "nagymosás falvédő". Érdekessége a kőzépen kifeszített spárga, melyre a bébink kinőtt zokniját, rugdalódzóját lehet emlék gyanánt felcsipeszelni fa ruhacsipesszel. Ennek nagy sikere volt!!
Majd két testvérnek készült 1-1 falvédő: a fiúcska kapta a kék repülőst, a kislány a narancssárga, cicásat.
Aztán a kedvenc kontry falvédőm majd egy elefántos.A végén pedig egy tetőtérbe készült falvédő zsebekkel,illetve egy olyan, amin levehető ujjbábok vannak (tépőzárral levehetők és cserélhetők az ujjbábok )
Szemezgessetek :-)







:-)

7 nap, 7 munka: 4.kép

4. képem:
3 takaró fotóját láthatjátok. Mindhárom a szívem csücske. 
Az első fotó: Kálmus 1. éves korára készült első takarója.
A 2. fotón : 6 éves korában varrt újabb takaró (addig nyúztuk az elsőt :-) ). Ez a takaró mind a mai napig használatban van, csak már kicsit Kilóg Kálmus lába alóla :-D, de még mindig nagyon szereti :-)
( Már ígéretet kapott a következőre :-D )A 3. fotón szintén egy takaró látható,mely lányaim móriczos farsangi aukciójára készült. Még alsósok voltak, és hagyománnyá vált, hogy minden évben varrtam valamit az aukcióra.Az ára pedig a gyerekekre lett fordítva. Akkortájt vásároztam és "nagyüzemben" varrtam. 2002-2003-ban készült.



7 nap, 7 munka: 3.kép

3. képem:
Kálmus mesefalvédője. 
4 hónapos volt, mikor elkészült. Sokat játszottunk, meséltünk előtte. Ha ez a falvédő mesélni tudna......
(az almák tépőzárral levehetők és a kiskocsiba pakolhatók)
Első "3D-s" képesség fejlesztő falfédőm :-) 
Tudatosan készítettem így, hogy ne csak egy falvédő legyen, hanem örömét lelje fiam a játék és mese világában. Hogy elinduljon önállóan a fantáziája, hogy minden este várja a mesét, hogy vajon mi történik azzal az édes kisfiúval, aki a csacsi előtt vándorol....
Útnak indul a nagy világban.......( és egyszer csak 14 éves lesz :-) Igaz Kálmuskám ? )




7 nap, 7 munka : 2. kép

2. képem:
 egy falvédő az archívumból. Ez is közel áll hozzám, hisz életem első kiállított munkadarabja. Az 1990-s évek elején tagja voltam a Magyar Foltvarró Céh-nek, és a helyi foltvarrós klubbnak. Sokat tanultam akkor és sokat köszönhetek az akkori csapatnak. A falvédő fedlapja gyakorlatilag csak kézi munkával készült. 1m x 1,50m